ТАНИ - ХА ШИТО - РЮ КАРАТЕ ДО 
"ПЪТ ЗА ВСИЧКИ"


Буквално преведено от японски език карате означава "празна ръка". Това е изкуство за самозащита, представляващо съвкупност от техники предимно без оръжие.

Карате произлиза от остров Окинава, намиращ се на юг от Япония. Голямо влияние върху окинавската култура оказва Южен Китай, тъй като Окинава дълго време е бил междинна спирка между Японските острови и Азиатския континент. Това влияние личи и в бойните изкуства. Много окинавски майстори правели дълги пътешествия из Китай в търсене на съвършенството. Други били обучавани от живеещи на о-в Окинава китайски майстори.Mabuni

 Постепенно се оформили три основни метода за водене на бой. Те били наречени Наха те, Шури те и Томари те по имената на градовете, където възникнали (Наха, Шури и Томари). Технически Шури те и Томари те твърде много си приличат и се отличават с бързи, резки движения и голяма подвижност, а Наха те използува повече мощни, кръгови движения. Всяко от тези основни направления има своите велики майстори. Много известни от по-ново време са Майстор Ясуцуне Итосу (1830 - 1915) и Майстор Канрио Хигаонна (1852 - 1915), представители съответно на Шури те и Наха те. Повечето от основоположниците на съвременните стилове в карате са били техни ученици.

Днес в Япония има четири основни стила карате: Шотокан рю, Вадо рю, Шито рю и Годжу рю. Създател на Шотокан рю е известният Майстор Гичин Фунакоши (1868 - 1957), който има главната заслуга за пренасянето на карате от о-в Окинава в Япония. Вадо рю е създадено от Майстор Хиденори Оцука, а Годжу рю от Майстор Чоджун Мияги (1888 - 1953). Майстор Мияги бил главният ученик на Майстор Хигаонна и в Годжу рю са запазени най-много от оригиналните Наха те техники.

Освен тези четири стила, след Втората световна война в Япония, а по-късно и в цял свят популярност придобива и един друг стил - Кьокушинкай, създаден от Майстор Масутацу Оаяма.

Създател на стила Шито рю е Майстор Кенва Мабуни (1889 - 1952). Той е бил близък приятел с Майстор Мияги, а също и с Майстор Фунакоши. Майстор Мабуни бил един от основните ученици на Майстор Итосу. Освен това се е обучавал и при Майстор Хигаонна. В израз на благодарност към двамата си учители той нарича своя стил Шито рю - комбинация от първите букви на имената им: "Ши" - японска транскрипция на "Ито" (Итосу) и "То" - японска транскрипция на "Хи" (Хигаонна). Жаждата за знания отвела Майстор Мабуни и при други учители, като майсторите Арагаки и Мацумура. В резултат на това Шито рю се оформил като стил, съхраняващ както много от оригиналните Шури те техники, залегнали в основата на Шотокан и Вадо рю, така и много от Наха те техниките, основа на Годжу рю.

Майстор Мабуни придавал изключителна важност на формалните упражнения - ката (схватка с въображаем противник). Затова съвременното Шито рю е може би стилът, в който са съхранени и се практикуват най-много кати - както от Наха те, така и от Шури те. Майстор Мабуни смятал, че ката дава възможност многократно да се отработят различните блокове и удари до най-малките подробности и нюанси - нещо, което е невъзможно в реална схватка. Според него една добре усвоена ката може да се окаже неочаквано ефикасна в истинска битка.

Майстор Мабуни имал много ученици и последователи. Такива са Кеней Мабуни - негов син, а също майсторите Тани, Огасахара, Сакагама и др. Някои от тези майстори на свой ред модернизирали до известна степен традиционното Шито рю по начин, отговарящ на представите и опита им в бойните изкуства. Един от тях е майстор Чоджиро Тани - 8 дан Ханши (1921 - 1998). Той изучава първо Годжу рю при Майстор Мияги, а след това става един от главните ученици на Майстор Мабуни. Последният му дава разрешение да основе собствена школа и така възниква организацията "Шукокай", което буквално преведено означава "организация на всички, които тренират заедно", а по-свободно може да се преведе като "път за всички". Майстор Тани прави редица технически нововъведения в стила. Той има много ученици, най-известният от които е Йошинао Намбу - трикратен национален шампион на Япония. Отговорността за разпространение на стила на майстор Тани - Тани-ха Шито рю в Европа се пада първоначално на майстор Ясухиро Сузуки - 7 дан, а по-късно на майсторите Кейджи Томияма и Наоки Оми. Те идват в Европа през 1972 г. и понастоящем сенсей Томияма живее в Англия, а сенсей Оми във Франция.

 

Tani


Chogiro Tani

Ъпсурт, Хиподил, Ревю

DVD "Ъпсурт, Хиподил, Ревю" Концерта на година. 20 април 2006г. в Зимния дворец на спорта.

Всичко съществено,…

цена: 5,00 лв. Детайли и поръчка