За Светльо

ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ:

  • Издаването на четвъртият албум на Хиподил – “Надървени въглища”, е забранено от Министерството на културата на България, а Светльо Витков става единствения български автор, срещу когото е повдигнато обвинение за разпространяване на порнография чрез текстовете си.
  • Част от историята на Хиподил през гледната точка на Светльо Витков, може да прочетете в книгата “Bulgarno или истерията Хиподил”. Витков е автор на общо 5 книги, които може да откриете на страницата МАГАЗИН.
  • Светльо Витков е носител на 4-ти дан по карате в стил Шито Рю и ръководи школа по бойни изкуства.
  • През 2011-та година се кандидатира като независим кандидат на президентските избори, заемайки четвърто място в София и пето и шесто в градовете на България.

Светослав (Светльо) Витков, известен като фронтмена на група Хиподил, e български музикант, автор, продуцент и организатор на едни от най-значимите събития на българската музикална сцена. 

ХИПОДИЛ

Музикалната му кариера стартира през 1991-ва година, когато се присъединява към съучениците си от Софийската математическа гимназия в групата Хиподил (името идва от хипопотам и крокодил) и става основния “лирик” в създаването на текстовете, музиката и аранжиментите на бандата. Участва в записването на албумите Алкохолен делириум (1993), Некъф ужас, некъф ат (1994), С гол в ръката… (1996) и Надървени въглища (1998), както и в двете национални турнета на бандата през 1993-та и 1994-та година. Предизвиква голям фурор с текста на песента Скакауец (2003). 

През 2006-та година провежда първото си голямо събитие с участието на групите Ъпсурт, Хиподил и Ревю. По-късно това събитие често бива определяно като “концертът на годината”.

SVETLIO & THE LEGENDS

През 2007-ма година сформира групата Svetlio & The Legends, след окончателното разпадане на Хиподил. В нея взимат участие част от музикантите, свирили в Хиподил: Венцислав Мицов (клавир), Владимир Митин (тромпет), Борис Рашков (бас китара). През същата година групата записва своя дебютен албум Bulgarno, част от който е популярната песен Let me да te love you. Няколко години по-късно излиза и втория им албум – IBAN (2011). От самото си създаване през 2007-ма година досега, групата не е прекъсвала  активните си концертни изяви, участия и турнета.

МУЗИКАЛНИ СЪБИТИЯ

Наред с това Светльо Витков планира, организира и провежда музикални събития, най-значими сред които са:

  • Грандиозния концерт под мотото “Сега и завинаги” (2009), събрал Хиподил, Контрол и Ревю на една сцена;
  • Историческия концерт с участието на Хиподил, Контрол, Ревю и Нова Генерация (2018) по повод 30-годишнината от създаването на четирите групи;
  • Паметния концерт под мотото “Сега или никога” (2023), събрал за последен път Хиподил, Контрол, Ревю и Нова Генерация на една сцена.

МЕДИЙНИ ИЗЯВИ И УЧАСТИЯ

За кратко Витков става водещ на телевизионно предаване и телевизионен формат, но така и не желае да се впише в лустрото на медиите. Той отказва да участва в изданията на ВИП Брадър и други риалити формати, които държат хората като “добитък в обор” по негови думи.

Със своите изяви Светльо се е доказал като непримирим дивак и обаятелен вокалист-размирник на най-обичаната и най-мразена пънк рок група в България. Според него обаче  думата “бунтар” не му подхожда. “Това е все едно да кажеш въстаник. Всички въстаници са обречени на неуспех. Аз съм свободолюбив дух и дивак. Може би като мина в по-високи слоеве и се преродя, ще се примиря с всичко. Ще гледам нещата отгоре.”